«
Block-Chain

Blok zinciri, merkezi olmayan bir veri yapısı ve birçok dijital para biriminin temelidir.
Bu ademi merkeziyetçiliği daha sık vurgulamak için, özellikle finans sektöründe, genellikle “Dağıtılmış Defter Teknolojisi” olarak anılır. Bu teknoloji, ademi merkeziyetçiliği, değişmezliği ve şeffaflığı ile ayırt edilir.

“Kendi bankanız olun” – bu, bitcoin ve blockchain sahnesinin bir flopudur. Ama neden kendi bankan olmak istiyorsun? Pek çok siyasi idealist için, mevcut bankacılık sistemiyle ilgili bir sorun, para ve dolayısıyla mülkün önemli bir kısmı üzerindeki gücün çok güçlü organizasyonların elinde olmasıdır.

Bu sadece tamamen kapitalist bir sorun değildir, sosyalist sistemlerde bile bu para üzerindeki güç ancak başka bir çok güçlü varlığın – devletin elinde olacaktır.

 

Sorun bu büyük yapıların kötü olması değil. Ancak soru, böyle bir merkezi sistemin uzun vadede güvenli ve güvenilir olup olmadığıdır. Merkezi bir sistem, ana defterlerde hiçbir şeyin değişmemesini sağlayabilir mi? Bir kazayı nasıl önler?

Bu tür endişeler ve sorunlar, merkezi olmayan bir çözümle karşılanabilir. Blok zinciri şu anda farklı uygulama alanlarında çalışan tek merkezi olmayan çözümdür.
Yeni başlayanlar için blok zinciri

Blok zincirleri, merkezi olmayan veri yapılarıdır. Bu ademi merkeziyetçiliği daha sık vurgulamak için, özellikle finans sektöründe, genellikle “Dağıtılmış Defter Teknolojisi” olarak anılır. Bu teknoloji, ademi merkeziyetçiliği, değişmezliği ve şeffaflığı ile ayırt edilir.

Blok zinciri, Bitcoin ve diğer birçok dijital para biriminin bel kemiğidir. Nihayetinde, bu para birimindeki tüm işlemlerin açık görüşlü bir ana hesabıdır. Bu ana kitap merkezi olarak depolanmaz, düğüm adı verilen birçok farklı bilgisayarda depolanır ve güncellenir. Bu merkezi olmayan depo ve Madencilik adı verilen bir süreç, bir blok zincirinin herhangi bir merkezi otorite tarafından yönetilmesine gerek kalmamasını sağlar.

Blok zinciri, her biri işlem verisine sahip bir blok zinciri olarak düşünülebilir. Bu nedenle işlemler bloklar halinde gruplandırılır, geçerlilik açısından kontrol edilir ve Proof of Work adı verilen bir süreçte önceki blok zincirine eklenir.

Proof of Work süreci, blokların hepsinin tek bir taraftan gelmediğini garanti eden bir süreçtir. Bu süreçte karmaşık bir bilgisayar görevi çözülmelidir. Bu çözüm ancak sık testlerle bulunabileceğinden, zincire bağlanan bloğu her zaman belirli bir yöntemle tek bir kişinin bulamayacağı garanti edilir.

Bu arada, blok zincirine yalnızca genel bir defter olarak kullanılmadıkları daha karmaşık yaklaşımlar var. Akıllı sözleşmeler, çeşitli süreçleri yönetmek için kullanılabilen bir blok zincirinde saklanabilir. Bu akıllı sözleşmelerin yürütülmesi gerçek zamanlı olarak izlenebilir – açık kaynak fikrinin mantıksal olarak daha da geliştirilmesi olarak, blok zinciri ile açık bir yürütme mümkündür.

Blok zinciri nereden geliyor?
Blockchain’in tarihi, Bitcoin’in tarihi ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. 2008’de, Satoshi Nakamoto takma adı altında biri, merkezi olmayan bir şekilde organize edilmiş bir para sistemi için bir konsept sunan Bitcoin White Paper: Peer to Peer Eletronic Cash System’ı yayınladı. İşlemlerin merkezi olmayan bir şekilde yönetilmesi sayesinde, güvenin merkezi bir aracıya yerleştirilmesi gerekmedi.

Son olarak, Blockchain’de İnternet ve BitTorrent ile arka arkaya duran bir fikir görülebilir. Her iki fikir de, doğaları gereği, ademi merkeziyetçidir; Prensip olarak, hiçbir merkezi sunucu gerekli değildir.

Blok zincirini ne yapar?
Daha önce gösterildiği gibi, blok zincirinin merkezi bir yönü ademi merkeziyetçiliktir. Bu farklı şekilde güçlü olabilir, ancak tüm uygulamaların ortak bir yanı vardır: Blok zinciri tek bir bilgisayarda değildir. Bu bilgi depolama bazı avantajlar sağlar:
değişmezlik

Bir zamanlar blok zincirinde saklanan gönderiler çok zor bir şekilde kaldırılabilir. Bu amaçla, blok zincirinin depolandığı tüm düğümler, onları manipüle etmeye ortaklaşa karar vermelidir. Sonuçta ilgilenen herkes bir düğüm oluşturabileceğinden, bu olasılık neredeyse imkansızdır.

Adem-i merkeziyetçilik düzeyine bağlı olarak, blok zincirine dayalı bir sistem çok şeffaftır. Hemen hemen tüm dijital para birimleri için işlemleri takip edebilir, Proof of Work sistemi üzerinden blok zincirine kimlerin blok ekleyebileceğini görebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Bay Bilen Hakkında

avatar

Bay Bilen

Kripto para piyasası hakkında genel her şey bu sitede paylaşacağım. Bildiğim gördüğüm beğendiğim tüm içerikleri sizinle paylaşacağım. umarım beğenirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *